SVEŽE POLETJE: BEZGOV IN MELISIN SIRUP

 SVEŽE POLETJE: BEZGOV IN MELISIN SIRUP
Deli:
Pomlad se je končno prevesila v poletje! Sedaj so na vrsti toplejši in daljši dnevi, druženje s prijatelji, posedanje na terasi v noč in seveda še veliko več. Ker se bliža vročina, bomo vedno več posegali po osvežilnih pijačah. Kupljene pijače so v veliki večini močno sladkane in ne odžejajo najbolje. Seveda je najboljša izbira navadna voda, v kolikor pa vam je to preveč dolgočasno, pa imamo za vas super recept! Za sveže poletje: bezgov in melisin sirup!

Na kratko o bezgu in melisi

Bezeg je grm, visok nekje od 3 do 7 m oz. majhno drevo. Raste v svetlejših gozdovih, ob živi mejah, mnogokrat ga vidimo tudi ob cestah. Prepoznamo ga po širokih rumeno-belih cvetovih, plodovi so črni. Cveti maja in junija. Zraven črnega bezga (Sambucus nigra) najdemo pri nas še smrdljivi bezeg (Sambucus ebulus) in divji bezeg (Sambucus racemosa), slednji ima rdeče plodove.

Najpogosteje uporabljamo bezgove cvetove črnega bezga, v našem primeru za bezgov sirup, lahko pa se tudi cvrejo. Uporabljajo se tudi za pripravo čajev oz. čajnih mešanic proti prehladu. Bezga, zaradi vsebnosti alkaloidov, ne smejo uživati nosečnice in doječe matere.

SVEŽE POLETJE: BEZGOV IN MELISIN SIRUP
Image by jhenning from Pixabay

Melisa je trajnica, grmiček, ki zraste do okoli 80 cm visoko. Listi imajo nazobčane robove in izrazite listne žile. Če liste melise zmečkamo, oddajajo svež vonj, ki spominja na limono. Za melisin sirup bomo uporabili liste. Melisin čaj pomaga pri stresu in hitrem bitju srca, deloval pa bi naj tudi kot uspavalo. Melisa vsebuje polifenole in je tako dobra izbira pri boju proti herpesu.

Lemon Balm

 

Pomembno je, da oboje nabiramo na krajih, ki so oddaljeni od cestišč!

 

Priprava sirupa

 

BEZGOV SIRUP

Sestavine:

  • približno 30 velikih bezgovih cvetov
  • 1 limona
  • 1 liter vode
  • 1,25kg sladkorja
  • 20 g citronske kisline

 

Bezgove cvetove najprej pregledamo in odstranimo vse žuželke. V večji kozarec za vlaganje natlačimo čim več zrelih cvetov, nato do roba nalijemo vodo, v kateri smo predhodno raztopili sladkor in na vrhnje cvetove položimo rezine limone. Kozarec postavimo na toplo in ga pustimo stati od 24 do 36 ur.               

Tekočino nato precedimo čez cedilo in cvetove še dodatno ožamemo, da iz njih stisnemo še čim več ”arome”. Prelijemo v večji lonec in dodamo citronsko kislino ter premešamo. Pustimo stati še kak dan, nato tekočino prelijemo v stekleničke. Sirup nato redčimo z vodo.

 

 

 MELISIN SIRUP

Sestavine:

  • šopek melise
  • 3L vode
  • 2kg sladkorja
  • 60g citronske kisline
  • 2 limoni

 

V lonec zlijemo vodo in dodamo sladkor, nato mešamo na zmernem ognju do vretja, da se sladkor raztopi. Ko zavre dodamo citronsko kislino, občasno mešamo in kuhamo še med 10 do 15min. Lonec odstavimo z ognja in dodamo oprane melisine liste. Ožamemo še 2 limoni in limonin sok dodamo v lonec. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo s pokrovom in pustimo stati od 24 do 36 ur. Na koncu tekočino precedimo in sirup prelijemo v nepredušne stekleničke. Tudi melisin sirup redčimo z vodo, dodamo lahko tudi kocke ledu.

 

POGLEJTE ŠE

NAJBOLJŠI POLETNI KOKTAJLI

ŽAR NAMIGI ZA NAJBOLJŠI PIKNIK

 

 

 

 

Vir naslovne fotografije:Image by stin-chen2 from Pixabay

Deli:

Kivi

12 Comments

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja