PANDEMIJA TUDI NA FILMSKEM PLATNU

 PANDEMIJA TUDI NA FILMSKEM PLATNU

Pandemija na filmskem platnu

Deli:

Pandemija, je beseda, ki do predlani v veliki večini za nas predstavljala samo enega od bizarnih scenarijev v post apokaliptičnem filmu. Čeprav nas virus ne spremeni v hordo krvoločnih zombijev lahko vseeno opazimo veliko podobnosti med fikcijo in našim trenutnim stanjem. 

1. IZBRUH (Outbreak, 1995)

VIRUS: Motaba (vrsta hemoragične mrzlice)

Leta 1967 v vojaškem oporišču v Afriki več vojakov zboli za smrtonosni virusom. Ameriška vojska z uničenjem oporišča zakrije izbruh bolezni. 28 let kasneje se virus ponovno pojavi, virolog ameriške vojske je poslan na območje, da razišče okoliščine izbruha.  Daniels ugotovi resnost  situacije in prosi za izdajo opozorila,  nadrejeni ga zavrne, ker virus ne predstavlja grožnje za ZDA. Stvari se spremenijo ko opico iz okuženega območja prodajo na črnem trgu in pretihotapijo v Ameriko. Prebivalci Cedar Creeka zbolijo za skrivnostnim, hitro mutirajočim virusom. Danielsa pri raziskavi in razvoju cepiva močno ovira ameriška vojska, ki skuša ponovno prekriti izbruh z bombardiranjem območja, da bi lahko virus obdržala kot močno biološko orožje.

IMDb ocena: 6,6/10

Ocena uredništva:  🍍 🍍 🍍 🍍/5

2. KUŽNA NEVARNOST ( Contagion, 2011)

VIRUS: MEV-1 (henipavirus)

Beth Emhoff  umre dva dni po vrnitvi iz poslovnega potovanja po Hong kongu. Smrtnonstni virus spravi mesto Chicago na kolena in v nekaj dneh razglasijo kranteno, epidemija hitro postane globalna pandemija.  Virus se prenaša aerosolno, velika kužnost pa bo povzročila, da bo okužen vsak 12 človek na svetu. Strah pred neznanim in panika povzročata socialne nemire, izropane trgovine in nasilje. Spremljamo znanstvenike, ki poskušajo raziskati širjenje in razvoj smrtonosne bolezni in cepivo, ki bi  prestrašeno in obupano družbo rešilo pred gotovim propadom.  Dotični film postane izredno srhljiv, ker je dobro desetletje nazaj odlično predvidel odziv družbe na izbruh globalne pandemije, hkrati pa je tudi izvor virusa skoraj enak, srečo imamo samo,  da naš nima tako visoke smrtnosti.

IMDb ocena: 6,7/10

Ocena uredništva:  🍍 🍍 🍍 🍍 🍍/5

3. 12 OPIC ( 12 Monkeys, 1995)

VIRUS: Kalavirus

Leta 1996 izbruhne smrtonostni virus, ki skoraj povzroči izumrtje človeštva. Peščica preživelih je prisiljena živeti pod zemljo. Skoraj 40 let kasneje ujetnika Jamesa Cole-a pošljejo nazaj v času, da prepreči pandemijo, ki je ubila 98% prebivalstva. Film, ki vsebuje več fantazijskih komponent daje velik poudarek na subjektivno naravo spominov in njihov vpliv na dojemanje resničnosti.

IMDb ocena: 8,00/10

Ocena uredništva:  🍍 🍍🍍 /5

4. KARANTENA (Quarantine, 2008)

VIRUS: Steklina

Novinarka Angela Vidal in njen snemalec spremljata losangeleške gasilce, ki se odzovejo na nenavadni klic na pomoč. Ob prihodu odkrijejo, da se med stanovalci v večstanovanjski stavbi širi smrtonosni mutirani sev stekline. Oblast  odredi  karanteno, nikomur ni dovoljeno oditi iz stavbe. Angela in gasilci ugotovijo, da je izvor virusa okužen pes. Karantena se konča brez preživelih.

IMDb ocena: 5,9/10

Ocena uredništva:  🍍 🍍  /5

Deli:

Jagoda