4 POZITIVNE STVARI, KI SO SE ZGODILE V LETU 2020

 4 POZITIVNE STVARI, KI SO SE ZGODILE V LETU 2020
Deli:

Leto 2020 je pri mnogih zagotovo pustilo negativen pečat in kar nekaj slabih spominov. Pa vendar ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled. V tem prispevku vam predstavljamo 4 pozitivne stvari, ki so se zgodile v letu 2020.

Vesel dan za geparde

Populacija gepardov se je v zadnjih letih drastično skrčila, predvsem zaradi krčenja življenjskega prostora in visoke umrljivosti mladičev. Znanstveniki si zato že dlje časa prizadevajo najti način, kako ohraniti to vrsto živali.

Velik preboj je uspel znanstvenikom v živalskem vrtu Columbus v ameriški zvezni državi Ohio. Uspela sta namreč umetna oploditev in nadomestno materinstvo! Februarja 2020 sta se skotila dva zdrava mladička, ki sta poskrbela za pravo veselje!

 

Narava prevzema vajeti

V času, ko smo bili ljudje primorani ostajati doma, brez potovanj, izletov in prireditev, si je narava odpočila. Čeprav nam lansko zapiranje za štiri stene ni bilo najbolj po godu, si moramo priznati, da smo planetu s tem dovolili vsaj malo regeneracije. Zaradi zmanjšanega obsega dela v tovarnah, ali celo zaprtja za določen čas le-teh, se je zmanjšal nivo izpušnih plinov, zrak pa je zato čistejši.

Tudi živali so se veliko več pojavljale na mestih, kjer jih je človek tako rekoč odgnal oziroma prestrašil. Pomemben opomnik, da nismo sami in bi morali polagati več pažnje na naravo, ki nam konec koncev nudi vse pomembno za preživetje.

 

Ozdravel še en bolnik s HIV

Virusno obolenje HIV, ki povzroča bolezen AIDS, velja za eno izmed najhujših pandemij v zgodovini človeštva. Kanček upanja je znanstvenikom prinesel Timothy Ray Brown, ki velja za prvega ozdravelega bolnika s HIV, v letu 2020 pa je s pomočjo presaditve matičnih celic ozdravel že drugi! Ozdraveli bolnik, Adam Castillejo, je tako dober primer, kako daleč nas lahko pripelje znanost, če jo pravilno usmerimo, pripelje.

Mnogim bolnikom s to zahrbtno boleznijo je takšen dogodek lahko v veliko oporo in pokazatelj, da upanje vendarle obstaja!

 

Dobrosrčnost ljudi

 

Večkrat smo že dokazali, da znamo stopiti skupaj, v letu 2020 pa je dobrosrčnost prišla še bolj v ospredje. V mnogih predelih sveta so ljudje z (za nekatere) majhnimi  gestami olajšali tegobe  drugih, ki so v teh nepredvidljivih časih ostali skoraj brez vsega.

Eno izmed takšnih dobrodelnih  dejanj je nedvomno 28-urni Dobrodelni maraton Radia 1. Verjetno vsem poznan dogodek je bil v letu 2020 že 6. po vrsti in zbrali so rekorden znesek – kar 1.037.313,54 EUR! S tem denarjem so pomagali številnim družinam, ki so se znašle v stiski.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RADIO 1 (@radio1slo)

No, smo v te turobne dni vseeno prinesli kaj pozitivnega?

 

 

Preberite še:

TI PSI SO SVOJE LASTNIKE SPREMENILI V MILIJONARJE, TUDI SLOVENCE

 

Naslovna fotografija: Image by Luisella Planeta Leoni from Pixabay

Deli:

Kivi