HITREJŠI KOT PCR TEST! LAHKO VAŠ ŠTIRINOŽNI PRIJATELJ ZAVOHA COVID?

 HITREJŠI KOT PCR TEST! LAHKO VAŠ ŠTIRINOŽNI PRIJATELJ ZAVOHA COVID?
Deli:

Dobro znano dejstvo je, da psi in mačke vohajo veliko bolje kot ljudje. Že veliko let, človekov najboljši prijatelj pomaga ljudem s svojim vonjem pri odkrivanju drog, ljudi, iskanju sledi in navsezadnje tudi bolezni. 

Znanstveniki so ugotovili, da ljudje, ki obolevajo s covidom-19 oddajajo poseben vonj, ki ga ljudje ne moremo zaznati. Zato se je pojavilo vprašanje, ali lahko psi zavohajo ljudi, ki so okuženi s to boleznijo. In nova študija pravi, da lahko!

 

 

Tala

Na zgornji sliki vidite psa Talo, labradorko staro tri leta med učenjem prepoznavanja covida. Prostovoljci so darovali nogavice, ki so jih nosili 12 ur in med temi Tala prepoznava, kateri so okuženi in kateri ne. 

Tala je del organizacije, ki se imenuje “Medical detection dogs”. Ta organizacija trenira pse, da so zmožni zvohati marsikatero bolezen, med njimi diabetes, raka, parkinsonovo bolezen in podobno.

Pes

Študije, ki so sicer še v teku, so pokazale, da lahko dobro zdresirani psi prepoznajo oblačila, ki so jih nosili ljudje okuženi s covidom z 94,3% natančnostjo! Kar je natančneje kot hitri testi, kateri so le 81% občutljivi, pri asimptomatskih ljudeh pa le 44%. Pse so za prepoznavanje covida začeli uporabljati tudi na letališčih. Spodaj si poglejte video, kako to deluje v praksi na letališču v Helsinkih.

Je to prihodnost hitrega testiranja za iskanje covida? Stroka in vlada tega najverjetneje ne bosta sprejeli kot uraden pokazatelj, vendar nam zagotovo lahko služijo tako, da nas na bolezen opozorijo. Znova se je pokazalo, da je res pes človekov najboljši prijatelj!

 

Preberite še:

4 POZITIVNE STVARI, KI SO SE ZGODILE V LETU 2020

PANDEMIJA NA FILMSKEM PLATNU

Deli:

Malina

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja