DINOZAVRI: KAKO SO ŽIVELI IN ZAKAJ SO IZUMRLI?

 DINOZAVRI: KAKO SO ŽIVELI IN ZAKAJ SO IZUMRLI?
Deli:

Preberi osupljive zanimivosti, ki še jih zagotovo ne poznaš. Veličastni dinozavri so na Zemlji kraljevali več kot 150 milijonov let. Le zakaj so izumrli?

KDAJ SO ŽIVELI?

Živeli so v dobi mezozoika, ki se je začela pred 230 milijoni let in končala pred 65 milijoni let. Živeli so v vseh treh periodah mezozoika : v triasu, v juri in v kredi. Dinozavri so živeli na vseh celinah, vključno z Antarktiko.

PRVI DINOZAVRI

Prvi dinozavri, ki so se pojavili v obdobju trias pred 230 milijoni let, so bili majhni in lahki. V juri in v kredi so se pojavili večji dinozavri, kot sta Brachiosaurus in Triceratops.

PRVE PISNE OMEMBE

Prvi pisne omembe odkritja kosti dinozavrov segajo 3.500 let nazaj. Na Kitajskem, so odkrili dinozavrovo zobovje, ker takrat niso vedeli za obstoj dinozavrov, so najdeno pripisali zmajem.

MESOJEDI ALI RASTLINOJEDI?

Večina mesojedih dinozavrov, je imela kosti napolnjene z zrakom. Čeprav so bile njihove kosti ogromne, niso bile tako težke, kot so bile videti, kar pojasnjuje, zakaj so bili kljub svoji velikosti, tako neverjetno hitri. Najvišji rastlinojedi dinozaver je bil Argentinosaurus, visok je bil okoli 30 metrov. Dinozavri, ki se prehranjujejo z mesom, so znani kot teodopodi, kar pomeni “zvero nogi”, saj so imeli na nožnih prstih ostre kavljaste kremplje. Rastlinojedi dinozavri pa so imeli topa kopita ali roževinaste nohte. Največji rastlinojedi so na dan zaužili tudi do tono hrane.

HLADNOKRVNI ALI TOPLOKRVNI?

Znanstveniki predvidevajo, da so bili nekateri dinozavri hladnokrvni in nekateri toplokrvni, obstajale pa bi naj tudi vrste, ki so imele značilnosti hladnokrvnih in toplokrvnih živali. Majhni mesojedci bi naj bili toplokrvni, veliki, manj aktivni rastlinojedci pa hladnokrvni.

RAZMNOŽEVANJE

Raziskovalec Roy Chapman Andrews je leta 1923 v puščavi Gobi v Mongoliji našel prvo gnezdo dinozavrov. Pred tem odkritjem znanstveniki niso natančno vedeli, kako se dinozavri razmnožujejo.

KAJ POMENI BESEDA DINOZAVER?

Besedo “dinozaver” je leta 1842 prvič uporabil britanski paleontolog Richard Owen. Grški pomen besede dinozaver je “grozni kuščar”. Owen z imenom ni namigoval, da so bili strašljivi, ampak je hotel poudariti njihovo veličino.

DOLG REP

Repi nekaterih dinozavrov so bili dolgi več kot 13 metrov. Paleontologi sklepajo, da je dolg rep dinozavru pomagal ohranjati ravnotežje med tekom.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Čeprav nihče natančno ne ve, kako dolga je bila življenjska doba dinozavrov, znanstveniki domnevajo, da so nekateri dinozavri živeli tudi do dvesto let.

ZAKAJ SO IZUMRLI?

Točna razlaga izurmtja dinozavrov še je vedno velika uganka.  Znanstveniki so izumrtje pripisali padcu asteroida, kar si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Deli:

Marelica