TAKO PREPROSTO SI ZMANJŠATE RAČUN ZA ELEKTRIKO

 TAKO PREPROSTO SI ZMANJŠATE RAČUN ZA ELEKTRIKO
Deli:

1. OKNA

Okna, ki so novejša so že opremljena z dvojnim steklom, kar pomeni da dobro tesnijo in poleti ne spuščajo vročega zraka v hišo, pozimi pa ne hladnega. Če imate okna starejša pa obstajajo preprosti načini, da jih zatesnite. V trgovinah, kjer lahko kupite vse za dom, lahko povprašate tudi za tesnilce za okna in vrata – nameščanje le-teh je pa izredno preprosto. Če ne želite investirati v tesnilce si lahko privoščite tudi posebne plišaste valje za vrata – ti ne bodo pod režo prepuščali hladnega ali vročega zraka.

2. OGREVANJE

Ogrevate na plin? Ste vedeli da lahko ena stopinja naredi tudi do 10 € razlike pri vašem mesečnem računu? Pri tem opozarjamo predvsem na natančen termostat, ki vam lahko to razliko prihrani.

3. BOJLER

Glede izklapljanja električnega bojlerja so deljena mnenja. Carmen Hladnik Prosenc je podala odlično razlago glede izklapljanja, namreč električni bojler se izplača izklopiti le v primeru, da ga ne boste potrebovali 24 ur ali več. Celotno razlago si lahko preberete TUKAJ

4. UGAŠANJE LUČI

Samoumevno, vendar zelo pomembo. Če vas ni v prostoru ugasnite luči! Premislite, če podnevi luči res potrebujete in jih prižigajte glede na dejansko potrebo in ne iz navade.

5. TARIFNI ČASI

Imate enotarifno ali dvotarifno merjenje? Ugotavlja se, da je enotarifno merjenje ugodnejše za le malo gospodinjstev. Namen tega je, da bi se manj elektrike uporabilo v času največje obremenitve. To pa lahko uporabite tudi v svojo korist. Pomivalni stroj, pralni stroj ali sušilni stroj vklapljajte v času cenejše elektrike. Ko se zbudite bo tako perilo pripravljeno, da ga pospravite, posoda pa bo čista. Med tednom je cenejša elektrika med 22:00 in 6:00, med vikendi in prazniki pa 24 ur na dan.

6. SUŠILNI STROJ

Sušilni stroj je velik odjemalec elektrike! Ga poleti res potrebujete? Prihranite lahko tako, da oblačila obesite na stojalo, kjer se bodo posušila na svežem zraku ali v stanovanju. Če te možnosti nimate pa svoj sušilni stroj vklapljajte v času cenejše elektrike. Pazite tudi, da je filter vedno čist – tako bo stroj porabil še manj elektrike.

7. PRALNI STROJ

Izogibaj se pranju napol praznega bobna! Peri tako, da bo boben poln, saj stroj porabi enako količino elektrike in vode ob polnem in praznem bobnu. Premisli kdaj pereš z vročo vodo, saj vsa oblačila ne rabijo razkuževanja s pranjem z vročo vodo. Vklopi svoj pralni stroj ponoči ali med vikendi in tako prihrani.

8. POMIVALNI STROJ

Poskrbi, da vklapljaš le poln pomivalni stroj. Če tisti dan nimaš dovolj posode za poln stroj je ceneje, če posodo opereš na roke. Pomivalni stroj je cenejša možnost pranja le v primeru polnega stroja. Poskrbi, da ga vklopiš po 22:00 uri in te bo tako zjutraj pričakala čista posoda, pa še na električnem računu boš prihranil/-a.

9. TIHI KRADLJIVCI ELEKTRIKE

To so razni mikserji, multipraktiki, igralne konzole,.. in vse to porablja elektriko tudi, ko naprave ne uporabljaš! Poraba med neuporabo je sicer zelo majhna, vendar lahko te naprave izklapljaš tudi zaradi lastne varnosti.

10. LED ŽARNICE

Čeprav je trenuten strošek višji od navadnih žarnic se dolgoročno izplačajo, kar boste opazili tudi na vašem računu za elektriko. Te žarnice zdržijo tudi veliko dlje kot navade in tako boste prihranek občutili tudi tukaj.

Deli:

Marelica